DUMNEZEU POATE FACE FATA MONSTRILOR DIN VIATA TA

Dumnezeu i-a zis lui Iov : ”Uita-te la hipopotamul, caruia i-am dat viata ca si tie! El mananca iarba ca boul” (Iov, 40:15). “Poti tu sa prinzi Leviatanul (crocodilul) cu undita? Sau sa-i legi limba cu o funie?” (Iov, 41:1).

De ce ar incepe Dumnezeu revelarea, descoperirea Sa, facandu-l pe Iov sa ia in considerare, sa se gandeasca la aceste doua mari dihanii, la acesti monstri? De ce l-ar face Dumnezeu pe Iov sa priveasca la hipopotam si la crocodil?

Mai intai, Domnul i-a pus aceasta problema robului Sau: “Uite, Iov, vezi ca hipopotamul e pe urmele tale. Ce-ai de gand sa faci? Poti sa-l pui la pamant cu puterea ta? Nu? Ei, atunci poate poti sa-l iei cu binisorul, sa-i vorbesti frumos”.

“Acum, ia uite la crocodilul acela amenintator! Cum o sa te descurci cu el? Creatura asta are o inima de piatra. Nu stie ce-i aia mila”. Aceasta a fost mai mult decat o simpla prelegere despre imparatia animalelor. De fapt, Dumnezeu avea sa ii spuna lui Iov ceva in legatura cu viata “monstrilor“ acestora. El ii arata robului Sau faptul ca aceste doua creaturi de temut, feroce, superputernice, reprezentau problemele uriase, monstruoase, din viata lui Iov.

“Gandeste-te la hipopotam. El intrece orice priveliste. Pur si simplu e o problema prea mare pentru ca tu sa o poti rezolva, Iov. Nu te poti pune cu el. Nimic din ce-ai face tu n-ar putea sa-l imblanzeasca, sa-l domoleasca. Numai Eu, Domnul, stiu cum sa opresc asa o creatura monstruoasa.

“Dar de crocodil ce zici, Iov? Nici o fiinta umana nu se poate pune, nu se poate lupta cu asa ceva. Si nimeni doar cu puterea lui proprie nu poate despuia crocodilul de carapacea lui cea groasa. Acelasi lucru e valabil in ce priveste vrajmasul tau, satan. Numai Eu pot invinge in lupta cu el.”

Pricepeti voi ce vrea sa zica Dumnezeu in aceasta cuvantare? El ii vorbeste nu doar lui Iov, ci tuturor credinciosilor. Si El afirma: “Admite adevarul despre monstrii (problemele) din viata ta. Nu le poti face fata. Eu sunt singurul care pot!”

Iov a raspuns: “Dumnezeul meu este atotputernic. El poate totul. Si nici unul din principiile Lui nu poate fi zadarnicit, nimic nu poate sta impotriva gandurilor Lui. Stiu ca nu ma pot pune cu hipopotamul ori crocodilul. Dar ce conteaza asta, cand stiu ca Dumnezeu poate. Partea mea este sa stau calm si doar sa vad salvarea care vine de la Domnul” (vezi Iov, 42:1-2).