CUM SĂ ÎNVINGEM ISPITA

Puterea de a îndura si de a nu ceda tentatiei nu vine de la îndesarea în mintea noastră a versetelor Scripturii, sau făcând juruinte si promisiuni, sau petrecând ore întregi în rugãciune si post, sau chiar oferindu-ne pe noi însine pentru o mãreatã cauzã spiritualã. Aceste lucruri sunt toate recomandabile si normale pentru cresterea crestinã, dar biruinta noastrã nu stă în aceasta.

Omului îi este teamă că nu se poate lăsa de pãcatul sãu. El îi atribuie lui satan puteri pe care acesta nu el are. Omul strigă: "Sunt prins în plasă si nu mă pot opri! Sunt sub puterea diavolului. Divolul mă face să păcătuiesc!”

Teama este chinuitoare. Atâta timp cât te temi de diavol, nu poti rupe puterea niciunei tentatii. Satan prosperã când ti-e fricã, iar crestinii cărora le este frică de satan au putere foarte mică, ba chiar deloc n-au putere de a rezista.

Totul este o minciunã! Este o minciunã faptul cã satan are puterea de pune presiune asupra crestinilor până când îi pune la pământ. Nu este adevarat! Isus a venit sã distrugã toatã puterea diavolului asupra copiilor lui Dumnezeu spãlati în sângele Sau (prin jertfă). M-am întrebat adesea de ce Dumnezeu permite ca oameni plini de duhul să fie atât de ispititi. De ce nu ia Dumnezeu de la ei toata ispita în loc de a pregati o cale de a o răbda ("Dumnezeu… a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda” – 1 Corinteni 10:13). Rãspunsul este simplu. Odatã ce ai învãtat ce neputincios este satan - odatã ce ai învãţat că el nu poate să te oblige sã faci nimic, odată ce ai învătat cã Dumnezeu are toatã puterea de a te ţine să nu cazi - de atunci încolo poti “răbda” toate săgetile pe care le aruncã înspre tine satan. Poti merge pânã la capãt fãrã teama că vei cãdea!

Nu suntem scãpati de tentatii, ci de teama că diavolul ne-ar face să cedăm acestor ispite. Vom tot fi tentati pânã când vom ajunge la locul de "odihnã" în credinta noastrã. Acea odihnã este încrederea neclintită că Dumnezeu l-a biruit pe satan, că satan n-are nici un drept asupra noastră, si că vom iesi din aceasta precum aurul încercat în foc.