CINE S-AR FI GÂNDIT LA ACEST PLAN DE SUPRAVIEŢUIRE

“Şi cuvântul Domnului a vorbit lui Ilie, cu aceste vorbe: “Pleacă de aici, îndreaptă-te spre răsărit, şi ascunde-te lângă pârâul Cherit, care este în faţa Iordanului”(I Imparati 17:2–3).

Când Ilie privea înainte, spre criza ce avea sã vinã, lucrurile trebuie sã-i fi pãrut absolut disperate. Dar Dumnezeu avea în vedere un plan de supravietuire precis, pentru robul Sãu credincios. El l-a instruit pe profet: “Du-te la est de Raul Iordan, si acolo vei gãsi pârâul Cherit, un mic pârâias ce se revarsã în Iordan. Vei primi toatã apa de bãut de care ai nevoie, de la acel pârâias. Ba mai mult, am avut grijã sã-ti fie adusã hranã zilnicã, prin mesagerii Mei, corbii!”

Nici într-un million de ani nu i-ar fi putut trece prin cap cuiva vreodatã acest plan de supravietuire, nu-i asa? Cum putea Ilie vreodatã sã-si imagineze mãcar cã avea sã fie directionat spre un pârâias ascuns care avea sã-i dea apã de bãut, când nu era nimic decât secetã peste tot? De unde putea el sã-si inchipuie cã portia sa zilnicã de pâine îi va fi adusã de pãsãri lacome care mâncau orice de peste tot pe unde-si afundau ciocurile?

Mai târziu, vremurile au devenit chiar mai grele pentru Ilie, pentru cã pârâul, în cele din urmã, a secat. Dar Dumnezeu a intervenit din nou, dând proorocului alt cuvânt proaspãt de directionare. Domnul a spus (v. 9) “Scoală-te, du-te la Sarepta care ţine de Sidon, şi rămâi acolo. Iată că am poruncit acolo unei femei văduve să te hrănească.” Iarãsi trebuie sã întreb: Cum putea cineva vreodatã sã se gândeascã la o vãduvã sãracã, în mijlocul unei perioade de depresie, cã va putea hrãni un bãrbat zile întregi, sãptãmâni, ba chiar luni? Dar cert este cã Dumnezeu foloseste cele mai de dispretuit, cele mai neânsemnate lucruri ale lumii spre slava Sa. Si cã i-a spus lui Ilie: “Dacã te vei duce la ea si vei face ce spun Eu, vei supravietui. Ascultã-Mã – acordã atentie instructiunilor Mele - si vei face faţã!”

Dovada, confirmarea, este coplesitoare: Dumnezeu - sfãtuitorul nostru, consilierul si expertul nostru într-ale supravietuirii - are un plan detaliat pentru fiecare din copiii Sãi, pentru a ne ajuta sã înfruntãm chiar si cele mai grele vremuri!