SCOPUL DUHULUI SFÂNT - Nicky Cruz

Scopul primar al Duhului Sfânt este acela de a împuternici poporul lui Dumnezeu pentru a atinge pe cei pierduți și pentru a atrage oamenii spre crucea lui Isus Hristos. După cum El ne convinge de păcat, tot astfel El mișcă inimile necredincioșilor, punându-le în față păcatele și eșecurile, și convingându-i de zădărnicia vieții departe de Dumnezeu.
Când Isus pregătea pe ucenici de plecarea Lui de pe pământ, El le-a spus: „Când va veni Mângâietorul, pe care-L voi trimite de la Tatăl, adică Duhul adevărului, care purcede de la Tatăl, El va mărturisi despre Mine. Şi voi de asemenea veţi mărturisi, pentru că aţi fost cu Mine de la început” (Ioan 15:26-27). 
Isus ne spune că noi cunoaștem adevărul evangheliei din cauză că Duhul lui Dumnezeu ni l-a descoperit prin cuvintele Lui. Duhul Sfânt a mărturisit în ce privește harul lui Dumnezeu și bunătatea Lui. Încrederea în poziția noastră în împărăția lui Dumnezeu nu vine din speranțele și imaginația noastră, ci de la Creatorul însuși, de la șoapta Lui blândă în sufletul nostru. În acest fel cunoaștem noi că dragostea lui Dumnezeu este reală, decisivă, și neșovăielnică.
Isus merge mai departe să explice rolul Duhului Sfânt în felul următor: „Şi când va veni El, va dovedi lumea vinovată în ce privește păcatul, neprihănirea şi judecata. În ce priveşte păcatul, fiindcă ei nu cred în Mine”(Ioan 16:8-9).
Nu este slujba noastră să convingem oamenii de păcatul lor. Duhul Sfânt deja face lucrul acesta. Și nu ne aflăm aici pentru a judeca oamenii pentru păcatele lor. Rolul nostru este doar acela de a fi alături de ei, să le spunem despre Isus, să îi îmbrățișăm în durerea și suferința lor și să îi iubim până îi aducem în împărăția minunată a lui Dumnezeu.
Isus a venit nu ca să condamne lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El (vezi Ioan 3:17). Nu ar trebui și noi să avem aceeași atitudine?
Nicky Cruz, evanghelist și autor prolific cunoscut la nivel internațional, s-a întors la Hristos Isus de la o viață de violență și crimă după ce s-a întâlnit cu David Wilkerson în orașul New York în anul 1958. Istoria convertirii lui dramatice a fost povestită pentru prima dată în cartea Crucea și Pumnalul de David Wilkerson și mai apoi în propria lui carte bestseller Fugi, băiete, fugi.