OBSTACOLE IN CRESTEREA IN HAR

In Efeseni 4:31, Pavel listeazã lucrurile pe care noi trebuie sã le îndepãrtãm din vietile noastre, dacã vrem sã crestem în harul lui Christos: “Orice amărăciune, orice iuţime, orice mânie, orice strigare, orice clevetire şi orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru”.

Nu îndrãznim sã sãrim peste aceste probleme de pe lista lui Pavel. Apostolul spune cã trebuie sã înfruntãm aceste lucruri absolut, dacã vrem sã crestem în har. Dacã ignorati problemele de inimã pe care le mentioneazã Pavel aici, întristati pe Duhul Sfânt. Cresterea dvs. se va împotmoli si vã veti trezi cã stagnati complet, spiritual.

Primele trei articole pe lista lui Pavel – amãrãciunea, iuţimea, mânia – sunt de la sine explicative.

Amãrãciunea este un refuz de a lãsa sã se vindece o ranã mai veche sau a ierta o gresealã trecutã.

Iuţimea este un resentiment pãstrat acolo, cuplat cu speranta de a ne rãzbuna.

Mânia reprezintã exasperarea - fie o izbucnire rapidã explozivã, fie o ardere de indignare, lentã, fatã de cineva.

Clevetirea se referã la cuvintele care dezbinã – reprezintã contrariul lui a zidi, a edifica pe cineva sau contrariul la a rosti cuvinte aducãtoare de zidire; clevetirea este ceva fãcut cu intentie, dãunãtor.

Strigarea (vociferarea, larma) este o izbucnire bruscã din nimic - o gãlãgie inutilã, un zgomot puternic fãrã rost. Noi cauzãm larmã când facem “din tântar, armãsar”, “mult zgomot pentru nimic”, sau cauzãm o scenã mai mult decât obositoare, în loc de a încerca să ajutăm sau să vindecãm.

Articolul final pe lista lui Pavel este rãutatea. Rãutatea este dorinta de vedea că altcineva suferã. Pentru multi crestini, rãutatea înseamnã speranta că Dumnezeu va pedepsi pe cineva care i-a rãnit. Este un spirit diabolic, un duh drăcesc, si este de obicei adânc ascuns în inimă.

Când Paul spune "sã îndepãrtãm toate acestea din vietile noastre," el nu vorbeste despre vreun remediu rapid. El descrie un process - o problemã de crestere care ia timp. Uneori s-ar putea sã esuăm în a ne ridica deasupra acestor rele. Dar dacã noi le vom regreta de îndată, ne vom pocăi de ele cât mai repede, si ne vom angaja, ne vom promite nouă să îndreptăm lucrurile cu persoana respectivă, în timp aceste probleme vor dispărea.