marți, ianuarie 31, 2017

INIMA DE COMPASIUNE A TATĂLUI

Domnul m-a călăuzit să citesc capitolul doi din Neemia și am văzut ceva ce nu mai văzusem niciodată. Acest capitol conține o istorisire plină de încurajare pentru toți cei care vin la Domnul cu o inimă îngreunată.
Neemia era paharnicul regelui Artaxerxes al Persiei. Aceasta însemna că el gusta vinurile înainte ca acestea să fie aduse la masa regelui pentru a fi siguri că nu erau otrăvite. Cu timpul, Neemia a devenit un slujitor de încredere al regelui.
Neemia a primit vești de la fratele său că Ierusalimul era în ruine. Populația fusese decimată, iar poporul trăia într-o situație groaznică și condițiile se înrăutățeau zilnic. Această veste a frânt inima lui Neemia. El iubea ținutul lui Iuda și Ierusalim și o durere a început să îi cuprindă inima.
„ …am luat vinul şi l-am dat împăratului. Niciodată nu fusesem trist înaintea lui. Împăratul mi-a zis: „Pentru ce ai faţa tristă? Totuşi nu eşti bolnav; nu poate fi decât o întristare a inimii.” Atunci m-a apucat o mare frică”(Neemia 2:1-2).
Trebuie să înțelegi, oamenilor le era interzis să vină în prezența regelui fiind triști, mai ales slujitorii de la curte. Neemia știa că aceasta l-ar putea costa viața și era foarte speriat. Dar regele a fost umplut de compasiune când a văzut durerea lui Neemia. Scriptura ne spune că regele a dar slujitorului său trist o scrisoare de recomandare, deschizând visteria regală pentru el. Și apoi regele i-a împlinit dorința inimii lui Neemia: permisiunea de a merge la Ierusalim pentru a construi templul și zidurile cetății.
Iată ceea ce Domnul mi-a scos în evidență: dacă a fost posibil ca Neemia să intre în prezența unui rege păgân cu o înfățișare tristă, gravă și totuși să găsească favoare, compasiune și să toarne binecuvântări dincolo de imaginație, cu cât mai mult va arăta Regele Isus compasiune și va dărui binecuvântări peste fiecare dintre noi, copii Săi, când suntem plini de întristare. Va arăta un rege păgân mai multă milă unui slujitor mâhnit decât Regele milos față de toți.  Cu siguranță că nu! Inima Tatălui este totdeauna mișcată de compasiune față de copii Lui. 

luni, ianuarie 30, 2017

SUFLAREA VIEȚII - Gary Wilkerson

Elisei a moștenit de la Ilie rolul de profet din ținutul acela. În 2 Regi capitolul patru vedem unde a întâmpinat unul din primele mari teste ale lui. Fiul unui cuplu sunamit a murit și în disperare, soția a strigat la Elisei, „M-am rugat și am postit, dar nu am primit nimic de la Domnul. Nu înțeleg ce face Dumnezeu și aceasta este mai mult decât pot duce. Nu mai am putere să merg mai departe.”
Elisei a răspuns făcând ceva destul de neobișnuit. „El a spus lui Ghehazi (slujitorul lui): ‘Încheie-ți hainele’” (2 Regi: 4:29). Cu alte cuvinte: „Încinge-ți mijlocul.” Apoi el a zis: „Ia  toiagul meu în mână şi pleacă. Dacă vei întâlni pe cineva, să nu-l întrebi de sănătate şi, dacă te va întreba cineva de sănătate, să nu-i răspunzi. Să pui toiagul meu pe faţa copilului”.
Ghehazi a ascultat pe Elisei dar când acesta a pus toiagul pe fața copilului mort, nimic nu s-a întâmplat. Nu era încă nici o semn de viață așa că Ghehazi s-a întors la Elisei și i-a zis: „Copilul nu s-a trezit.”
Te întreb acum, ce faci când nimic din ce ai încercat nu aduce roade vizibile? Încotro te îndrepți când toate eforturile tale nu împlinesc ce ai sperat?
Vine un moment când singura noastră resursă este Isus! El singurul este soluția noastră. În această istorisire, Elisei reprezintă tipul lui Hristos. El a mers la acea familie sunamită și literalmente s-a întins deasupra trupului băiatului. Când era gură la gură, picior la picior, mână la mână cu copilul mort, Elisei a suflat în el.
Și apoi? Scriptura spune că băiatul a strănutat de șapte ori și a deschis ochii. Era viu!
Ce a dus la îndeplinire acest miracol? Isus Însuși a suflat în această situație. Când nu avem nici speranță, nici resurse, nici abilitate, Isus insuflă viața Lui supranaturală în circumstanțele noastre.
Fă din aceasta rugăciunea ta: „Doamne, eu nu am nimic — Tu ai totul. Nimic din această lume se poate compara cu Tine și puterea Ta iar eu am nevoie de Tine acum. Eu nu pot să insuflu viață în situația mea dar Tu poți, Doamne.”

sâmbătă, ianuarie 28, 2017

UN PĂCAT DEVASTATOR - Claude Houde

„Fără credință este cu neputință să fim plăcuți Lui.” Cred cu tărie că păcatul necredinței este printre cele mai devastatoare păcate din Creștinătatea modernă. Din punct de vedere spiritual necredința ne taie gâtul și ne orbește, ne adâncește în somn și ne orbește puțin câte puțin, nemilos, an după an, până ce acceptăm inacceptabilul.
Împărăția lui Dumnezeu în toată lumea, în această vreme experimentează cea mai mare trezire spirituală din istoria omenirii. Cu toate acestea, în aceeași perioadă de timp, mai mult de 90 procente din bisericile evanghelice din America de Nord și Europa nu prezintă nici o creștere semnificativă. Acestea se limitează la amitirea trezirilor din trecut, sau se agață cu încrâncenare de cea mai recentă toană ce promite o progres instantaneu și uluitor ce va avea loc cândva într-un viitor necunoscut.
Vă rog să mă înțelegeți. Sunt cu adevărat recunoscător pentru ce a făcut Dumnezeu ieri, de asemenea pentru tot ce face în lume. Îl laud pentru acesta. Dar eu sunt aici — astăzi! Trebuie să mă pocăiesc (a te pocăi în esență înseamnă a schimba direcția) de necredința și amorțeala din viața mea de credință care m-a făcut să tolerez intolerabilul.
Necredința este extrem de gravă și mai devastatoare decât putem să înțelegem noi sau să pătrundem.
Înconjurat de o lume saturată de imoralitate, decadență, idolatrie și ritualuri religioase demonice —  dezgustătoare în cruzime, și complet goale de orice viață spirituală sau semnificație spirituală  adevărată — Isus a stat ferm și a rămas puternic. Dar El a plâns când a văzut necredință. Necredința l-a frânt cu adevărat.
Isus Hristost este același ieri, azi, și pentru totdeauna și nu este favoritim la Dumnezeul nostru. El este imutabil — nu se schimbă niciodată; omnipotent — atot-puternic; cu o dreptate absolută; și cu totul dedicat să facă în orașul tău, biserica ta, țara ta ceea ce El, în mod maiestos și supranatural, face peste tot în lume chiar în aceste momente, când citești aceste cuvinte.
Între noi și măreția fără margini a puterii Sale se află un prăpastie de necredință. De aceea nu mai putem trăi încă o altă zi fără a striga:     „Doamne mărește-ne credința!”

Claude Houde este pastorul lider al Bisericii Viața Nouă din Montreal, Canada. Sub conducerea lui  Biserica Viața Nouă a crescut de la o mână de oameni la mai mult de 3500 de membri într-o zonă a Canadei unde sunt puține biserici protestante de succes.

vineri, ianuarie 27, 2017

ÎNCREDEREA TA NETULBURATĂ

„Binecuvântat să fie omul care se încrede în Domnul şi a cărui nădejde este Domnul! Căci el este ca un pom sădit lângă ape, care-şi întinde rădăcinile spre râu; nu se teme de căldură, când vine, şi frunzişul lui rămâne verde; în anul secetei, nu se teme şi nu încetează să aducă rod”(Ieremia 17:7-8).
Vedem în versetul opt că acel ce se încrede în Dumnezeu în vremuri dificile este „sădit.” Este înrădăcinat adânc, stabil și roditor, întotdeauna verde cu viață proaspătă. Când lucrurile din viața lui devin sterpe și tulburi, nu îi va fi teamă.
Această persoană va spune: „Isus, eu renunț să mai caut pe vreun om să mă scoată din această încercare. Mă îndrept numai spre tine! Tu ești singurul meu păzitor, singura mea speranță și privesc spre Tine să mă ții puternic și să mă porți înspre victorie.”
Domnul dorește acest fel de credință de la noi în viața de toate zilele. Ai putea spune: „Dar, frate Dave, sunt încă șomer și lucrurile sunt într-adevăr la limită.” Totuși eu trebuie să cred ceea ce citesc în Cuvântul lui Dumnezeu: „ Încrede-te în Mine și vei fi binecuvântat.”
Ai putea să răspunzi: „Dar nu știu ce o să fac. Furtuna se dezlănțuie peste tot în jurul meu și totul arată complet fără speranță. Nu văd nici un semn de ajutor sau de eliberare.
Și la toate acestea Dumnezeu încă spune: „Ai încredere în Mine, copilul Meu, și vei fi binecuvântat.”
Încercarea ta poate fi în legătură cu familia ta, cu afacerea ta, cu cele necesare traiului. Dar dacă tu vei continua să îți pui întreaga ta încredere în Cuvântul Lui și credincioșia Lui, Dumnezeu promite că te va binecuvânta. Și El nu poate minți!
Când vine căldura, nu te va deranja. Când vânturi vor bate, tu vei sta neclintit în picioare. De ce? Pentru că tu vei fi învățat să te încrezi în El în ciuda tuturor circumstanțelor tulburătoare. Tu vei fi un pom verde care va da rodul îmbelșugat al încrederii, și toți din jurul tău vor primi speranță și încurajare pe măsură ce vor remarca încrederea ta netulburată. 

joi, ianuarie 26, 2017

RENUNȚĂ LA SFORȚAREA TA

„Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri şi, când era chinuit, nu amenința, ci Se supunea dreptului Judecător” (1 Petru 2:23).
Un adevăr uimitor în legătură cu suferințele lui Hristos este că El nu S-a apărat nici măcar o dată împotriva celor ce se purtau urât cu El. El nu a pedepsit pe nimeni și niciodată nu a ripostat în nici un fel.
Cât de diferit de noi! Când suferința noastră devine insuportabilă ne apărăm, protejându-ne drepturile și reputația. Uneori chiar ajungem să amenințăm pe Dumnezeu chiar fără să ne dăm seama că facem acest lucru. Dar atunci când nu primim răspuns sau dezastrul ne lovește și se pare că Domnul ne-a dezamăgit, ne îndepărtăm de El. Când suntem în durere sau ne simțim singuri și triști, începem să ne abatem de la El. Neglijăm citirea Bibliei și rugăciunea iar credința noastră devine monotonă și inactivă.
De fiecare dată când ne dăm înapoi din a căuta pe Domnul cu toată inima noastră, noi Îl amenințăm. Într-un fel noi spunem: „Doamne, eu am făcut tot posibilul și Tu m-ai dezamăgit.” El ne iubește atât de mult și are o răbdare infinită cu noi atunci când suntem răniți. El așteaptă cu dragoste până ce noi ne întoarcem spre grija Lui plină de gingășie.
Trebuie să ne asigurăm că nu vom permite atitudinilor noastre să ne ducă departe de El. Dacă refuzăm să ne trezim și să ne reînnoim credința și speranța în El, putem ajunge să fim atât de decepționați încât să ne lăsăm în voia poftelor și patimilor noastre. Vom spune: „Ce rost are? Încerc din răsputeri dar se pare că nu pot să stau în victorie. Strig către Dumnezeu după ajutor și eliberare dar nimic nu se întâmplă vreodată.”
Când ne lăsăm în voia acestor sentimente, noi amenințăm pe Dumnezeu. Este modul nostru de „a fi chit” cu El din cauză că nu ne-a răspuns rugăciunilor noastre la timpul stabilit de noi.
Singur Domnul este cel ce ne păzește și El nu va permite copiilor Lui să cadă. Să facem precum a făcut Hristos când El „S-a încredințat Celui Ce judecă drept”(1 Petru 1:23). A încredința înseamnă a pune complet viața ta în mâinile Lui.
Preaiubitule, există speranță! Renunță la sforțarea ta de a realiza ceva în propria ta putere și încredințează păstrarea trupului și sufletului tău Domnului oștirilor!

miercuri, ianuarie 25, 2017

NU TE COMPARA CU CEILALȚI

„Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de rușine pe cele înțelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de rușine pe cele tari”(1 Corinteni 1:27).
Dumnezeu încă mai alege pe cei slabi pentru a-și manifesta puterea Lui. Te-ai simțit vreodată nesemnificativ, firav și inutil pentru Dumnezeu? Te-ai uitat vreodată la alții care păreau atât de puternici, atât de perfecți, iar pe tine te-ai considerat prea păcătos, prea apatic ca să fii folosit de Dumnezeu? Nu te compara! Dumnezeu nu caută giganți spirituali, ci, mai degrabă El caută sfinți obișnuiți cu o credință ca de copil care au pierdut orice încredere în firea pământească.
Dumnezeu va face de rușine pe cei puternici și înțelepți prin faptul că unge în calitate instrumente ale Lui pe cei care sunt considerați firavi și nesăbuiți. Dumnezeu va ocoli pe cei care se sprijină pe brațul firii pământești — care se bazează pe talentele lor, pe cunoștința lor, pe mediul lor de proveniență, pe reputația familiei lor. El va înălța pe cei cu inima zdrobită, pe cei slabi, pe cei frânți. El va turna peste ei un duh de laudă și un botez al dragostei. El le va arăta măreția Lui, credincioșia Lui, promisiunile Lui, iar ei vor deveni puternici în Domnul și în puterea tăriei Lui.
Simți o tragere spre reînnoire a credinței și încrederii tale în Dumnezeu? Dacă este așa, fii mulțumitor! Aceasta este chemarea lui Isus Hristos Domnul. Privește la unele din promisiunile mărețe și prețioase ale lui Dumnezeu pentru noi:
„O, cât de mare este bunătatea Ta, pe care o păstrezi pentru cei ce se tem de Tine și pe care o arăți celor ce se încred în Tine, în fața fiilor oamenilor! Tu îi ascunzi la adăpostul Feței Tale de cei ce-i prigonesc, îi ocrotești în cortul Tău de limbile care-i clevetesc”(Psalmul 31:19-20).
„Dar, după cum este scris: „Lucruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit şi la inima omului nu s-au suit, aşa sunt lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc”.  Nouă însă Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Său. Căci Duhul cercetează totul, chiar şi lucrurile adânci ale lui Dumnezeu” (1 Corinteni 2:9-10).

marți, ianuarie 24, 2017

SPLENDOARE PĂTATĂ

Când Moise cobora de pe munte purtând Cele Zece Porunci în mâinile sale, a auzit poporul strigând și i-a văzut dansând și chefuind.
„Moise a văzut că poporul era fără frâu [versiunea KJV- dezbrăcat/nud, n.tr.], căci Aaron îl făcuse să fie fără frâu, spre batjocura vrăjmașilor săi...”(Exod 32:25). Cuvântul ebraic folosit aici pentru „fără frâu” [cât și pentru nud, n.tr.] este para, ceea ce înseamnă, ”a (se) relaxa, expune, a respinge orice constrângere.” De asemenea sugerează ”un nou început”.
Israeliții spuneau: „Lucrurile nu se derulează precum ar trebui. Ne-am săturat de această bătălie, ne-am săturat să fim la ordinele lui Dumnezeu. Deci acum o să ne distrăm. Afară cu ce-i vechi! Vrem libertate nouă, un nou început — și îl vrem acum.”
 Goliciunea în Biblie mai are de a face și cu a nu avea asupră-i scutul pentru bătălie. Orice bărbat care nu avea scutul său asupra sa era considerat dezbrăcat. Adevărat, acești israeliți erau literalmente goi — dezbrăcați de haine și dansau înaintea vițelului de aur —  dar ei, de asemenea, și-au lăsat garda jos.
Ți-i poți imagina pe dușmanii lor, amaleciții, privind în jos de pe munții din împrejurimi această scenă sălbatică? Odinioară amaleciții tremurau până și la vederea poporului Israel. Dumnezeu pusese groaza în inimile lor față de poporul Său, dar acum ei vedeau pe Israel dându-și armura jos și dezbrăcându-se de haine.
Ameleciții au început să râdă și să își bată joc de ei: „Privește-i! Ei sunt exact ca noi! Dumnezeu lor nu are putere și evident că ei nu se încred în El. Vezi? Își aruncă la o parte toate căile lor stricte. Ei vor să poftească și să chefuiască și să joace exact ca noi ceilalți. Ce mai sfințenie! Atâta ipocrizie!”
În acel singur act de goliciune, Israel a denigrat pe Dumnezeu în ochii celor fără Dumnezeu. Au făcut ca Domnul să apară ca un Dumnezeu crud, nemilos, nepăsător, neputincios. Ei au pătat onoarea Lui, splendoarea Lui, atotputernicia Lui. Ei nu mai erau un exemplu pentru lume.
Exact acest lucru îl facem noi când ne dăm haina credinței jos și lăsăm să ne scape din mâini încrederea noastră în Dumnezeu. Fără o credință ca de copil în Dumnezeu, creștinul stă dezgolit înaintea lumii — expus la toate îndoielile, fricile și necredința. 

luni, ianuarie 23, 2017

REFLECTORUL SĂU - Gary Wilkerson

Dacă simți că Dumnezeu vorbește inimii tale despre ceva ce El a pregătit pentru tine — poate o umblare cum nu ai mai cunoscut vreodată sau împlinirea unei promisiuni de multă vreme — pot să îți spun cu autoritate: „Pregătește-te să îți cercetezi inima.”
Poate ai avut parte de binecuvântări mărețe și ai credința că indiferent cât de bine merg lucrurile acum, ceea ce este cel mai mult este pe cale să se întâmple. Aceasta este credința ta care vorbește —  acel fel de credință care spune că viziunea lui Dumnezeu este totdeauna mai mare decât visurile noastre. Când Dumnezeu ne-a chemat să fondăm biserica pe care acum o păstoresc, nu aveam nici o idee despre cum El ne va folosi. Dar nici o săptămână nu trecea fără ca cineva să își predea viața lui Isus. Ori de câte ori noi distribuim mâncare săracilor, ni se pune întrebarea: „De ce faceți aceasta?” Noi răspundem: „Este datorită lui Isus,” și mulți oameni își dau viața lui Isus.
 Toate aceste lucruri se întâmplă în mod miraculos. Oamenii Îl găsesc și apoi se maturizează devenind ucenici credincioși, crescând în cunoștința lui Dumnezeu. Acesta este un lucru uimitor de văzut! Și cred că lucruri și mai mărețe vor veni. Sunt convins că Dumnezeu se va descoperi pe Sine într-un mod și mai puternic — nu doar în lucrarea de mântuire ci și în evanghelizare, în ajutorarea celor săraci, în impactul asupra orașului.
Dar aici este partea cea grea: de multe ori, tocmai când suntem pe poziții chiar la începutul celei mai mari lucrări ale lui Dumnezeu în viața noastră, El ne cere să ne examinăm inimile și să medităm la ceea ce vrea El să facă în noi. Devenim și mai conștienți de faptul că neprihănirea noastră este precum o haină mânjită, că avem nevoie de harul Său.
Vreau ca nimic din viața mea să zădărnicească ceea ce dorește El pentru mine și sunt sigur că și tu simți la fel. Examinează-ți inima astăzi și lasă-l pe El să pună reflectorul Său de convingere asupra oricărui lucru care aduce neplăcere Lui. Pocăiește-te și primește harul Său apoi     bucură-te în vreme ce vezi minunile pe care El le va face în tine și pentru tine!

sâmbătă, ianuarie 21, 2017

CEL MAI IMPORTANT MESAJ AL MEU - Nicky Cruz

Prima mea carte, „Fugi, băiete, fugi”, este istoria lucrării lui Dumnezeu cu m-a salvat dintr-o viață de ură și violență din bandele de stradă din New York. Cartea a continuat să se vândă bine, slujind mereu celor din societatea noastră care sunt cei mai îndurerați și lipsiți de ajutor.
După „Fugi, băiete, fugi” am scris un număr de alte cărți încercând să expună furia, violența și deznădejdea vieții din ghettourile urbane. Fiecare dintre ele oferea soluții concrete pentru a rezolva aceste probleme, iar Domnul cu mult har a binecuvântat acele eforturi. Am putut atinge milioane de oameni cu mesajul nostru de speranță.
În ultimele luni, Dumnezeu pus în inima mea un nou mesaj de speranță și o mare povară să împărtășesc acest mesaj. Acest mesaj este despre libertate și abundență spirituală; despre o viață trăită în completă comuniune cu Isus; despre a dărâma barierele noastre pământești și a avea un impact puternic asupra lumii din jurul nostru. Este despre tine și despre mine să ne găsim în sfârșit locul nostru în grandioasa împărăție a lui Dumnezeu pe pământ. Cum să vedem oamenii în felul în care îi vede Dumnezeu. Și ce e mai important, este despre cum să învățăm odată pentru totdeauna să puterea supranaturală a Duhului Sfânt  și să Îi permitem să Își verse înțelepciunea și puterea în noi. Ce transformare vom experimenta pe măsură ce vom descoperi și vom îmbrățișa puterea inconfundabilă și inegalabilă a lui Dumnezeu în noi.
„Eu am venit ca oile să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug”(Ioan 10:10).
Lumea de azi nu mai acceptă un sistem de credințe înrădăcinat în tradiție și mulțumire de sine — să facem biserică așa cum am făcut dintotdeauna. Următoarea generație fie va vedea puterea lui Dumnezeu la lucru în viețile lor în moduri tangibile, reale, fie ei nu vor găsi de nici un folos mesajul nostru și nu vor avea nici un interes să îl urmeze pe Salvatorul nostru. Ei au nevoie să vadă uniformitate între viața noastră și credința noastră. Dacă ei nu o vor vedea, ei ne vor respinge și pe noi și pe Domnul nostru.

Nicky Cruz, un evanghelist și autor prolific cunoscut la nivel internațional, s-a întors la Hristos Isus de la o viață de violență și crimă după ce s-a întâlnit cu David Wilkerson în orașul New York în anul 1958. Istoria convertirii lui dramatice a fost povestită pentru prima dată în cartea Crucea și Pumnalul de David Wilkerson și mai apoi în propria lui carte best-seller Fugi, băiete, fugi.

vineri, ianuarie 20, 2017

PROBLEME NEREZOLVATE

Biblia aduce referiri cu privire la eforturile noastre de a-I face pe plac lui Dumnezeu în firea noastră pământească: „pentru că, întrucât n-au cunoscut neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, au căutat să-şi pună înainte o neprihănire a lor înşişi şi nu s-au supus astfel neprihănirii pe care o dă Dumnezeu” (Romani 10:3). Încercând să ne stabilim propria noastră neprihănire este de fapt firea noastră pământească la lucru!
Încercând să îi facem pe plac lui Dumnezeu în puterea noastră pământească ne jefuiește de bucuria și pacea noastră cu El. Oricare biruință va fi de scurtă durată și vom cădea din nou în ispită. Dușmanul va continua să ne asalteze iar o conversație cu el poate suna cam așa:
Satan șoptește: „Ce zici de păcatul acela în care te-ai complăcut tocmai ieri? Ești vinovat!”
„Nu,” tu răspunzi, „Deja am cerut iertare pentru păcatul acela. Este totul sub sânge și am cerut lui Dumnezeu să mă facă să urăsc acel păcat și să mă țină departe de a-l mai face iar.”
„Dar tu ești încă ispitit.”
„Adevărat, dar Isus a pregătit o cale de scăpare pentru mine. Cuvântul Lui spune că voi fi în stare să suport ispita și El mă va izbăvi” (vezi 1 Corinteni 10:13).
Satan persistă: „Există încă probleme nerezolvate în viața ta.”
Când acuzatorul aduce aminte de „probleme nerezolvate” — vreun război care încă se duce în interiorul tău — poți răspunde la aceasta cu Scriptura: „Şi pe voi, care odinioară eraţi străini şi vrăjmaşi prin gândurile şi prin faptele voastre rele, El v-a împăcat acum prin trupul Lui de carne, prin moarte, ca să vă facă să vă înfăţişaţi înaintea Lui sfinţi, fără prihană şi fără vină” (Coloseni 1:21-22).
Chiar și când Îl dezamăgim, Dumnezeu ne iubește; El ne caută și aduce împăcare între noi cu El însuși. El ne iubește chiar și când ne chinuim și prin Hristos El ne face să avem pace cu El. 

joi, ianuarie 19, 2017

CHINUIALĂ FĂRĂ ROST

Cu toți putem spune: „ Sunt răscumpărat prin sângele Salvatorului meu, dar nu am ajuns încă.” Cântăm și strigăm laude Dumnezeului nostru și totuși mulți dintre noi încă mai continuă să se chinuie să îi placă lui Dumnezeu.
 Ai putea câștiga o biruință ocazională și te poți simți atât de bine în legătură cu aceasta. Îți spui: „Am reușit. Am știut că dacă îmi voi pune toată inima și mintea în această problemă, voi  obține victoria.” Tendința ta este să te simți mândru în legătură cu ceea ce tu ai făcut, iar apoi să umbli judecând pe ceilalți care nu sunt victorioși.
Când eram mai tânăr, dacă aveam nevoie de biruință asupra unui lucru, mă convingeam, „Voi face acest lucru chiar și dacă mă omoară.” Și părea ca și cum aproape mă omora. Se putea să treacă o lună sau două și mă gândeam: „Gândurile acelea lacome s-au dus acum. Sunt liber!” Dar totdeauna se dovedea a fi o victorie parțială și descurajarea se instala din nou.
”Oh, Dumnezeule,” strigam, „Te-am implorat să mă eliberezi dar nu ai făcut-o. Aceste sentimente sunt încă în mine.” Și apoi începeam să dau vina pe Dumnezeu.
Ce se întâmpla? Eram așa de preocupat cu chinuiala mea în firea mea pământească să fiu neprihănit încât am pierdut sensul adevăratei neprihăniri — singura neprihănire acceptabilă pentru Tatăl — aceea a Fiului Său, Isus. Când ne aflăm înaintea Tatălui, El ne acceptă numai prin Hristos, prin neprihănirea și biruința Lui.
Ai putea să ridici întrebarea: „Ce trebuie să fac eu?” Întâi, refuză să dai ascultare minciunilor diavolului. În al doilea rând, stai pe picioarele tale spirituale și începe să declari: „Prin credința în sângele lui Isus eu primesc neprihănirea lui Hristos.” Apoi bucură-te!
„În care avem răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor” (Coloseni 1:14). Răscumpărare pur și simplu înseamnă „ a elibera” și noi am fost eliberați prin sângele prețios al lui Isus. Putem sta împotriva oricărei acuzații și spune: „Satan, m-ai acuzat pentru ultima oară. Biblia mea spune că sunt răscumpărat deoarece eu cred în ceea ce a făcut Isus pentru mine la cruce.”

miercuri, ianuarie 18, 2017

TU NU TE POȚI CALIFICA SINGUR

Când Satan încearcă să te convingă că tu nu ești vrednic să umbli cu Domnul și să Îl slujești, știi că acest lucru nu este adevărat.  Cu toate acestea, cu greu reușești să fii încredințat pe deplin că El te-a făcut curat și potrivit pentru a sta drept în fața Lui și a-L sluji cu credincioșie. Dar Cuvântul lui Dumnezeu spune că El a făcut acest lucru!
„ Pentru ca astfel să vă purtaţi într-un chip vrednic de Domnul, ca să-I fiţi plăcuţi în orice lucru, aducând roade în tot felul de fapte bune şi crescând în cunoştinţa lui Dumnezeu, întăriţi cu toată puterea, potrivit cu tăria slavei Lui, pentru orice răbdare şi îndelungă răbdare cu bucurie,  mulţumind Tatălui, care v-a învrednicit să aveţi parte de moştenirea sfinţilor, în lumină. El ne-a izbăvit de sub puterea întunericului şi ne-a strămutat în Împărăţia Fiului dragostei Lui, în care avem răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor”(Coloseni 1:10-14).
Redarea în limba greacă a acestui verset din Coloseni 1:10-14 este: ” Tatăl ne-a făcut pregătiți, vrednici, calificați în caracter, destul de buni pentru a fi părtași moștenirii sfinților din lumină.”
 Ceea ce a făcut Isus pe cruce te-a calificat pentru moștenirea veșnică, și dacă Dumnezeu te-a calificat pentru viață veșnică, atunci El te-a făcut competent în caracter, de asemenea. Ai putea să îți iei concediu de la slujirea ta sau serviciul tău pentru un timp, încercând să te faci demn de El, dar nu ai putea niciodată să realizezi aceasta. Dumnezeu nu va accepta neprihănirea nimănui — în afară de neprihănirea Fiului Său, Isus Hristos.
 Nu vei putea niciodată să obții neprihănirea lui Hristos muncind pentru ea, așadar doar crede pentru ea și ai încredere în Dumnezeu că ți-o va da. Va veni la tine prin credință. Vezi, nu doar că ești salvat prin credință ci ești și sanctificat prin credință, justificat prin credință, vindecat prin credință, protejat prin credință.
 Toate acestea se întâmplă încrezându-te în ceea ce a făcut Isus pentru tine.

marți, ianuarie 17, 2017

„EȘTI NEDEMN” — MINCIUNA DIAVOLULUI

Cine îți spune că ești nedemn, nu ești bun, inutil, neutilizabil pentru Dumnezeu? Cine tot îți aduce în minte că ești slab, neajutorat, un eșec total?  Și cine îți tot spune că niciodată nu vei fi la înălțimea standardului lui Dumnezeu?
Cine spune membrilor din echipe de închinare că ei nu sunt vrednici să cânte laude în casa lui Dumnezeu sau instrumentiștilor că nu sunt vrednici să cânte la instrumente în închinare? Cine spune ușierilor, bătrânilor bisericii, învățătorilor de școală duminicală, voluntarilor, oamenilor din audiență că sunt nevrednici?
Acesta nu este un mister. Cu toții știm de unde vine această voce — de la diavolul însuși. El vrea ca să te țină convins că Dumnezeu este mânios pe tine. Diavolul, pârâșul fraților, îți reamintește fiecare păcat și eșec. El îți spune: „Dumnezeu nu te poate folosi până nu rezolvi acest lucru și te faci vrednic.” Nu te lăsa prostit de această minciună din fundul iadului.
 Mulți oameni care citesc acest mesaj au fost convinși de diavolul că ei nu sunt vrednici de a fi vreodată folosiți de Dumnezeu. Cumva aceste cuvinte te descriu pe tine? Poate te simți nevrednic chiar și să fii  numit copil al lui Domnului. Te uiți la viața ta și vezi contradicție și eșec.
Lasă-mă să îți mărturisesc ceva: eu niciodată nu m-am simțit vrednic de marea mea chemare de a fi predicator. De-a lungul anilor mei de slujire pentru Domnul am fost copleșit de acuzații că eu nu sunt vrednic să vorbesc pentru Dumnezeu, să predic, să învăț pe alții, să fiu un lider.
Așadar, adevărul este, eu nu sunt vrednic să scriu acest mesaj și tu nu ești vrednic să își ridici mâinile să lauzi pe Dumnezeu. Vezi, nimeni nu este vrednic — nu în puterea și tăria noastră umană! Dar Isus ne-a spus: „Eu v-am făcut vrednici.”
„Căci, după cum, prin neascultarea unui singur om, cei mulţi au fost făcuţi păcătoşi, tot aşa, prin ascultarea unui singur om, cei mulţi vor fi făcuţi neprihăniţi” (Romani 5:19).

luni, ianuarie 16, 2017

PE PĂMÂNT USCAT - Gary Wilkerson

Dumnezeu  a spus lui Moise când copiii lui Israel erau în Egipt: „Spune copiilor lui Israel să se întoarcă şi să tăbărască înaintea Pi-Hahirotului, între Migdol şi mare, faţă în faţă cu Baal-Ţefon: în dreptul locului acestuia să tăbărâți, lângă mare” (Exod 14:1-2). Dumnezeu anunța că El îi va duce într-un loc nou.
Dumnezeu i-a călăuzit prin locuri foarte stâncoase și cum îi conducea El, ei puteau vedea Marea Roșie în depărtare. Dar cum au ajuns pe malul mării, și-au dat seama că erau blocați într-un loc foarte strâmt cu stânci de o parte și apă de cealaltă parte.
 Faraon privea spre locul unde se aflau și spunea cu satisfacție: „Sunt încercuiți cu spatele la zid.” Dumnezeu i-a condus acolo, dar israeliții cu siguranță nu erau fericiți în legătură cu aceasta.
Te-a chemat vreodată Dumnezeu într-un loc pe care tu îl consideri ultimul loc de pe pământ unde vrei să fii? Moise, care nu era un puternic lider militar până în acest punct și care fusese doar în câteva bătălii, a fost destul de isteț să recunoască situația precară în care se găseau: „Nu sunt sigur că suntem într-un loc bun pentru o defensivă militară. De fapt, suntem prinși în capcană!”
Da, Moise și israeliții erau într-un loc dificil dar Dumnezeu era pe cale să primească gloria din toată situația lor. Dumnezeu de multe ori permite ca noi să ajungem în situații provocatoare pentru că El are un plan măreț pentru noi. Când noi credem că suntem prinși cu spatele la zid, Dumnezeu spune: „Aceasta va lucra spre gloria Mea.”
 Simți că ești încercuit, copleșit, deznădăjduit? În acest loc dificil, fă un pas în credință și spune: „Dumnezeule, Te voi asculta indiferent de ce m-ar costa.” Când acest lucru are loc, tu ești pe cale de a vedea pe Dumnezeu mișcându-Se în mod puternic pentru tine.
Cunoști restul întâmplării cu Moise și cu israeliții: Dumnezeu a făcut ca Marea Roșie să se împartă iar copiii Săi au mers pe loc uscat. A fost o victorie nemaipomenită!

sâmbătă, ianuarie 14, 2017

RÂURI DE APĂ VIE - Jim Cymbala

În Vechiul Testament, unde nu era apă, nu era viață. Oamenii mureau din cauza secetei. În același fel, dacă apa vie a Duhului nu curge în duhul nostru, noi și bisericile noastre vom avea doar absența vieții spirituale și puțină vitalitate. Exact ca în deșertul Mojave, fără apă este egal cu fără viață, fără creștere, fără roade. Putem merge regulat la biserică și putem avea doctrina perfectă, dar fără viața Duhului Sfânt să dea apă, noi ne vom ofili și muri.
Isus a vorbit deschis despre însușirile dătătoare de viață a Duhului. „ În ziua de pe urmă, care era ziua cea mare a praznicului, Isus a stat în picioare şi a strigat: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea.  Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura.” (Ioan 7:37-38). Prin „râuri de apă vie” Isus se referea la Duhul pe care credincioșii urmau să-L primească.
Când Duhul lui Dumnezeu vine, avem viață nouă. Fără Duhul lui Dumnezeu, suntem lăsați să ne chinuim cu eforturile noastre personale, care sunt pline cu tendințe păcătoase și slăbiciuni morale. Dar, când Duhul vine noi avem bucurie, speranță, putere. Observați că Isus nu se referă la o picătură de apă ci la „ râuri de apă vie”. Precum un râu, Duhul curge — o putere plină de tărie care vine în noi și apoi curge în afară ca să fim o binecuvântare pentru alții.
Dumnezeu folosește apa ca simbol al Duhului Sfânt într-un fel puțin diferit când El spune: „Voi fi ca roua pentru Israel; el va înflori ca crinul” (Osea 14:5). Cu toții am privit felul cum iarba și florile strălucesc acoperite de bobite mici de apă răcoritoare. Folosind această metaforă, Dumnezeu ne spune că El va fi precum roua, care se lasă tăcut în noapte și îmbracă pământul până dimineața. Roua nu se poate forma în condiții de temperatură înaltă sau când vântul este puternic. Tot așa, nu putem fi reîmprospătați de Dumnezeu când suntem prea ocupați alergând încoace și-ncolo.

Jim Cymbala a fondat biserica Brooklyn Tabernacle cu mai puțin de douăzeci de membri într-o clădire aflată în paragină dintr-o zonă foarte dificilă a orașului. Născut în cartierul Brooklyn, el este un bun prieten de multă vreme atât cu David și cu Gary Wilkerson. 

vineri, ianuarie 13, 2017

DUMNEZEU NU VA RENUNȚA LA TINE NICIODATĂ

Dumnezeu vorbește despre Sine în felul următor: „Şi totuşi Eu l-am învăţat pe Efraim [Israel] să meargă şi l-am ridicat în braţe, dar n-au văzut că Eu îi vindecam”(Osea 11:3)
În limba originală versetul acesta sună astfel: „Am venit la ei în deznădejdea lor și cu gingășie i-am îngrijit prin locuri aspre și respingătoare. I-am luat în brațele Mele precum o doică!” Dar versetul șapte sună: „Poporul Meu este pornit să se depărteze de Mine.” Dar cuvântul „pornit” aici înseamnă „a atârna în suspans, a atârna în dubiu”.
Israel nu era sigură de dragostea și gingășia Domnului iar Dumnezeu îi spunea lui Osea: „Poporul meu se îndoiește de dragostea Mea pentru ei pentru că nu Mă cunosc cu adevărat.”
Era adevărat! Israel nu putea crede că Dumnezeu încă îi mai iubea. Ei fuseseră idolatri, cădeau tot mereu în păcat, plini de îndoială care probabil credeau: „Am adus supărarea lui Dumnezeu asupra noastră prin păcate cu voia și sigur ne va judeca.” Dar Dumnezeu a spus: „Cum pot să renunț la tine? Cum să renunț la tine? Mi se zbate inima în Mine și toată ființa-Mi freamătă de compasiune.” (vezi versetul 8).
 Ai putea să treci prin ape adânci chiar în aceste momente. Nu mă refer neapărat la încercări sau ispite, ci evenimente copleșitoare pe care nu le poți înțelege. Vânturi și valuri de tot felul te inundă, lucruri dincolo de înțelegerea ta, și El vrea să te poarte prin toate acestea și să te readucă la sănătate spirituală. Dacă tot ce poți crede chiar acum este că El te iubește în ciuda căilor tale încăpățânate — aceasta este de ajuns!
Ascultă cuvântul Lui de mângâiere și vindecare pentru tine: „Nu vreau să cert în veci, nici să ţin o mânie necurmată, când înaintea Mea cad în leşin duhurile şi sufletele pe care le-am făcut” (Isaia 57:16). Domnul spunea: „Dacă tot ce vedeți în Mine este mânie, duhul vostru se va prăbuși; va fi prea copleșitor.” Nu, El continuă: „I-am văzut căile, şi totuşi îl voi tămădui; îl voi călăuzi şi-l voi mângâia, pe el...(versetul 18)”.
Acestea sunt cuvintele unui Dumnezeu care nu va renunța niciodată la poporul Său!

joi, ianuarie 12, 2017

ÎNCREDE-TE ÎN DRAGOSTEA ȘI MILA SA

Dacă vrei ca pacea lui Dumnezeu să domnească în viața ta, trebuie să renunți la câteva lucruri:
  • Încetează a încerca să descifrezi cum va rezolva Dumnezeu lucrurile.
  • Încetează a te îngrijora și agita (Filipeni 4:6: Nu vă îngrijorați de nimic).
  • Încetează să îi spui lui Dumnezeu ce este bun pentru tine.
  • Încetează să gândești că ești un ratat și nu poți să fii pe plac lui Dumnezeu.
Una din cele mai eficiente capcane ale lui Satan pentru a fura pacea creștinilor este să-i convingă că trebuie să se chinuie mai mult în firea lor pământească pentru a-i face pe plac lui Dumnezeu.  El îmi aruncă asta în față tot timpul! 
Uneori când am nevoie de un loc liniștit să mă rog, plec cu mașina printre dealuri. Am fost pe acolo nu de mult, aruncându-mi privirea peste câmpii verzi și păduri și bucurându-mă de prezența Domnului. Pe neașteptate, m-a lovit gândul că eu nu fac nimic pentru Domnul.
„Doamne,” am strigat, „Eu nu realizez mult pentru împărăția Ta. Tot ceea ce fac este să mă rog, să primesc mesaje pentru predici, și să mă duc la biserică și să predic. Întreaga lume se îndreaptă spre iad iar eu nu fac nimic pentru Tine.”
Te-au lovit vreodată astfel de gânduri? Tu faci tot ce știi ca să fii pe plac Domnului, însă tot nu te simți sfânt. Eu știu că nu m-am simțit. De fapt, foarte rar mă simt sfânt.... chiar și în cele mai bune momente ale mele. Chiar și când predic sub ungerea Duhului Sfânt.
Ai putea întreba: „Tu, Frate Dave? Uneori nu simți că faci multe pentru Dumnezeu?” Da! Diavolul vine și ne face să ne simțim nevrednici, neîmpliniți, și ne pierdem pacea prin faptul că cedăm în fața acestor sentimente îngrozitoare.
Ascultă la rugăciunea lui Pavel pentru noi: „ Dumnezeul nădejdii să vă umple de toată bucuria şi pacea pe care o dă credinţa, pentru ca, prin puterea Duhului Sfânt, să fiţi tari în nădejde” (Romani 15:13).
Încrede-te în bunătatea Lui. Crede în dragostea și mila Lui. Și nu-L acuza că e mânios sau supărat pe tine sau că nu vorbește cu tine. Lasă ca pacea Lui să locuiască în inima ta și peste întreaga ta viață. 

miercuri, ianuarie 11, 2017

PACEA — DARUL LUI DUMNEZEU

„Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri.  Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus” (Filipeni 4:6-7).
Când am recitit acest pasaj nu demult, am fost surprins de ceva ce nu văzusem niciodată. Pavel ne îndeamnă să ne oprim din îngrijorare și să mergem la Dumnezeu cu rugăciuni și cereri. Apoi noi trebuie să îi mulțumim pentru răspuns. Dar Pavel nu spune nimic despre primirea eliberării, un cuvânt de călăuzire, miracole, sau vindecare. În schimb, el spune că noi primim un dar.....pacea lui Dumnezeu.
Dumnezeu răspunde tuturor cererilor și rugăciunilor noastre cu darul păcii Sale: „Pacea lui Dumnezeu vă va păzi inimile și mințile.” Cu alte cuvinte, primul răspuns al lui Dumnezeu la fiecare rugăciune și strigăt al inimii noastre este pacea Sa!
Toți oamenii care se roagă au un lucru în comun: nu contează cât de rău ne simțim când întrăm în cămăruța noastră de rugăciune tainică, vom ieși de acolo umpluți cu pacea Lui. Dumnezeu S-a concentrat asupra guvernării Sale și aceasta este cunoscută drept providența lui Dumnezeu. El aduce lucruri la îndeplinire pe ici pe colo, pregătind inimile oamenilor și orchestrând evenimente, dar până când providența Lui pregătește răspunsul la rugăciunea noastră, El spune: „ Nu îți voi da ceea ce crezi că ai nevoie ci ceea ce Eu știu că tu ai nevoie — pace în inimă și în minte.”
Mulți dintre noi se luptă cu Domnul în rugăciune. Îl implorăm cu multe lacrimi; batem în porțile cerului, revendicăm fiecare promisiune. Dar pe măsură ce zilele, săptămânile, lunile trec, începem să ne întrebăm: „De ce nu vrei să mă auzi, Doamne? Ce blochează rugăciunea mea? Ce am făcut să Te întristez și să Te nemulțumesc?”
Adevărul este că, Dumnezeu deja ne-a spus: „Iată! Aici este pacea Mea, și întrece orice înțelegere. Ia-o și las-o ca să-ți stăpânească inima în timp ce Eu lucrez toate lucrurile pentru binele tău.”

marți, ianuarie 10, 2017

PACE ADEVĂRATĂ, PACE FALSĂ

„Pacea lui Hristos, la care aţi fost chemaţi ca să alcătuiţi un singur trup, să stăpânească în inimile voastre şi fiţi recunoscători” (Coloseni 3:15).
Acest verset conține o poruncă uimitoare; întreg trupul lui Hristos Isus a fost chemat de Dumnezeu să permită păcii Lui să conducă și să guverneze inimile noastre, mințile noastre și trupurile! Pacea lui Dumnezeu trebuie să șadă ca guvernator peste toate lucrurile. Iar dacă a fost vreodată un moment când era necesar ca această chemare să fie strigată, acel moment este astăzi, în acest ceas de confuzie și agitație!
Domnul a poruncit Bisericii primare să permită păcii Sale să conducă viețile lor, deoarece El știa ce urma să vină și El voia să îi pregătească. În doar câțiva ani, ei urmau să fie persecutați, chiar torturați. Se vor confrunta cu pierderea caselor, confiscarea tuturor bunurilor pământești, și atacuri din partea oamenilor răufăcători care credeau că, omorând-i, fac lui Dumnezeu o favoare. Dumnezeu a prevăzut toate acestea și îi pregătea. „Trebuie să fiți așezați pe temelia păcii Mele pentru a putea trece prin toate schimbările incredibile ce vor veni.”
O pace falsă mătură multe biserici din ziua de azi, o pace care va da greș în zilele tulburi ce vor urma. Moise a numit Israelul cel încăpățânat „binecuvântat de sine însuși”, însemnând auto-înșelat. El avertizat Israelul că blestemul va veni peste toți acei copii ai lui Dumnezeu neascultători și răi care au umblat în idolatrie. Ei vor pune o spoială de pace falsă peste căile lor păcătoase: „Dacă cineva care aude cuvintele acestui jurământ, invocă o binecuvântare asupra lui însuși, zicând în inima lui: «Voi avea pace, chiar dacă mi-aş urma pornirile minţii mele” ( Deuteronom 29:19).
Moise descrie pe acel copil al lui Dumnezeu care decide să își satisfacă setea lui pentru rău prin găsirea unei teologii confortabile care îi spune că el este încă salvat, destinat către cer — în timp ce el continuă în păcat. El își spune în mintea lui: „Voi face după plăcerea mea și totuși nu îmi voi pierde pacea.” Pace falsă!
Nu contează ce se va întâmpla cu America sau cu națiunile lumii, nici o putere din iad nu poate să îți fure pacea lui Dumnezeu prin Isus Hristos, pe care El ți-o implantează în sufletul tău. Dumnezeu va face ca poporul Său să fie stăpânit de pace. Pace adevărată!
Permiteți ca pacea adevărată a lui Dumnezeu să stăpânească în inimile voastre! 

luni, ianuarie 09, 2017

FAVOARE PENTRU O VIAȚĂ ÎNTREAGĂ - Gary Wilkerson

Oare dă Dumnezeu favoare, binecuvintează din plin și varsă din belșug harul Său peste inimi care așteaptă și sunt înfometate? Răspunsul este da — și vedem aceasta ilustrat în istoria nașterii lui Hristos.
Un înger s-a arătat Mariei anunțând mărețul eveniment care era pe cale de a se întâmpla în viața ei: „În luna a șasea, îngerul Gavril a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, numită Nazaret, la o fecioară logodită cu un bărbat, numit Iosif, din casa lui David. Numele fecioarei era Maria. Îngerul a intrat la ea, şi a zis: „Plecăciune, ţie, căreia ţi s-a făcut mare har; Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei!” Tulburată foarte mult de cuvintele acestea, Maria se întreba singură ce putea să însemne urarea aceasta” (Luca 1:26-29 sublinierea mea).
Savanții care studiază Biblia spun că Maria era foarte tânără, o adolescentă, la vremea aceea. Imaginează-ți ce ciudată trebuie să fi fost această întâlnire pentru ea. Iată o simplă fată dintr-un sat obscur dintr-o familie neînsemnată, fiind vizitată de un înger enorm, care inspira frică, stând în fața ei exclamând: „Plecăciune, ţie, căreia ţi s-a făcut mare har!”
Apoi a făcut această măreață declarație:  „Nu te teme, Marie; căci ai căpătat îndurare înaintea lui Dumnezeu. Şi iată că vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu, căruia îi vei pune numele Isus. El va fi mare, şi va fi chemat Fiul Celui Preaînalt; şi Domnul Dumnezeu îi va da scaunul de domnie al tatălui Său David” (Luca 1:30-32, sublinierea mea).
Deseori oamenii au tremurat de frică la vederea unui înger, dar Maria nu s-a temut, deși este adevărat că ea era „tulburată foarte mult” de cuvintele îngerului cu privire la favoare. Ea trăia într-o societate dominată de bărbați și viața ei nu era marcată de o evidentă favoare — dar o transformarea era gata să aibă loc în viața ei și în întreaga lume!
Se poate să vrei să vezi circumstanțele tale transformare. Poate te confrunți cu boală, o căsnicie tensionată, un copil îndărătnic, o nevoie financiară zdrobitoare. La fel ca Maria, tu poți primi favoarea lui Dumnezeu, și poți aduce mărturie cum ea a adus în cântecul ei de slavă: „Sunt binecuvântată de Domnul pentru că El mă vede mereu, în toate circumstanțele mele. El poate concepe lucruri pe care eu nici nu mi le puteam imagina niciodată.
„Și îndurarea Lui se întinde din neam în neam peste cei ce se tem de El” (Luca 1:50). Și aceasta te include și pe tine!

sâmbătă, ianuarie 07, 2017

ÎNFLĂCĂREAZĂ DARUL LUI DUMNEZEU - Carter Conlon

Pavel i-a spus lui Timotei: „De aceea îţi aduc aminte să înflăcărezi darul lui Dumnezeu care este în tine prin punerea mâinilor mele” (2 Timotei 1:6).
Cuvântul meu pentru voi astăzi este același: „Înflăcărează darul lui Dumnezeu. Când Dumnezeu Și-a pus mâna Lui peste tine, El a pus o rezervă din viața Lui înlăuntru tău —  abilitatea de a aduce la realizare supranaturalul.
Deci cum îți înflăcărezi darul lui Dumnezeu? Începe prin a spune: „Doamne, îl vreau! Vreau ca viața mea să fie ceea ce Tu ai chemat-o a fi. Nu vreau să mă amestec în societatea aceasta și în cele din urmă să nu fac nici o diferență. Vreau puterea de a ieși în evidență ca un urmaș al lui Isus Hristos.”
 Aceasta a fost rugăciunea mea de-a lungul întregii mele vieți de creștin: „ Doamne, înflăcărează-mă. Ia-mă spre un nou loc, nu mă lăsa să fiu stagnant. Nu mă lăsa să trăiesc din harul zilei de ieri și victoria zilei de ieri. Astăzi este o zi nouă, vor fi oameni noi pe care îi voi întâlni. Înflăcărează compasiunea în inima mea. Dă-mi ochi să văd oamenii cum îi vezi Tu. Nu mă lăsa să-mi fie frică de fețele oamenilor. Tu ești viu în mine; Tu mi-ai dat Duhul Tău cel Sfânt; și m-ai lăsat pe pământul acesta pentru un scop — ajută-mă dar să înțeleg motivul pentru care trăiesc în această generație!”
Adu-ți aminte, singurul lucru care îl oprește pe un copil al lui Dumnezeu este necredința. Iar noi trebuie să îi cerem lui Dumnezeu harul de a-L onora pe El și de a folosi din plin rezerva de viață pe care El ne-a dat-o. În felul acesta suflete vor fi atinse — pe măsură ce vor vedea realitatea vieții lui Isus Hristos trăind în noi!

Carter Colon s-a alăturat conducerii pastorale a bisericii Times Square din New York în 1994 la invitația pastorului fondator, David Wilkerson,  și a fost numit Pastor senior în 2001.

vineri, ianuarie 06, 2017

DUMNEZEU VORBEȘTE SERIOS CE VORBEȘTE

Te afli sub predicare puternică care expune cu dragoste păcatul tău?  Dacă da, permiți acestui cuvânt să te mustre? Sau continui în păcatul tău fără să îți pară rău deloc?
Dacă tu respingi avertizările Duhului Sfânt, neascultând de Dumnezeu mereu, atunci tu ești pe cale de a fi recrutat în cultul lui Antihrist. Diavolul te inițiază în liniște în taina fărădelegii lui. Iar atunci când Antihristul plin de promisiuni și făcător de minuni va apare, tu vei fi acaparat în minciunile lui și lăsat pradă unei înșelătorii!
Ascultă ce are Pavel de spus despre credincioșii care fac compromisuri, refuzând să iubească și să asculte Cuvântul sfânt al lui Dumnezeu: „pentru ca toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci au găsit plăcere în nelegiuire, să fie osândiţi” (2 Tesaloniceni 2:12)
Iată câteva rezultate sinistre ale faptului că nu au crezut și nu au împlinit adevărul lui Dumnezeu:
  1. Inima devine împietrită de înșelăciunea păcatului.
  2. Satan lucrează asupra inimii împietrite pentru a se justifica, așa că este despovărată de toată frica de pedeapsă.
  3. Credinciosul este orbit de minciuna care spune că nu este o plată pentru păcat și nu este o Zi a Judecății.
  4. Credinciosul cade pradă doctrinelor demonilor, crezând că răul este bine și binele este rău.
  5. În cele din urmă, el se îndepărtează atât de mult de Hristos și de adevăr că el va fi orbit cu privire la cine este Antihristul — și sfârșește prin a se închina lui și a-i sluji ca dumnezeu.
  6. În Ziua Judecății, Dumnezeu va spune unui asemenea om: „depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege!”
Preaiubiților, nu trebuie să fie în felul acesta. Dumnezeu a făcut promisiune prin care se angajează să îndepărteze toată înșelăciunea de la noi și să ne dea victorie asupra păcatului. Tot ceea ce ne cere El, este să declarăm război păcatului nostru, declarând: „ Refuz să fac pace cu acest obicei. Eliberează-mă Tată!” Când El aude această rugăciune, El va trimite o așa putere și glorie de la Duhul Sfânt din cer, că diavolul nu va avea nici o șansă.
Roagă-te chiar acum ca Dumnezeu să implanteze în tine o mare reverență față de Cuvântul Lui. Cere-I să te ajute să fii riguros în citirea Scripturii. Și cere Duhului Sfânt să te ajute să aplici pentru tine însuți cea ce citești — să crezi că Dumnezeu vorbește serios ce vorbește.

joi, ianuarie 05, 2017

CĂTRE CEI CE NU ASCULTĂ

Peste tot în Scriptură, Dumnezeu ne dă o imagine clară despre cât de important este ca noi să ascultăm de Cuvântul Lui. Vedem un asemenea exemplu în viața regelui Saul, căruia Dumnezeu îi dăduse porunci clare, specifice prin profetul Samuel. „Du-te acum, bate pe Amalec şi nimiceşte cu desăvârşire tot ce-i al lui; să nu-i cruţi şi să omori bărbaţii şi femeile, copiii şi pruncii, cămilele şi măgarii, boii şi oile” (1 Samuel 15:3).
Dumnezeu a vorbit lui Saul în termeni clari ca lumina zilei, și totuși, după ce a fost la luptă, el a ascultat de Domnul doar în parte. Decât să distrugă pe toți și toate, el l-a cruțat pe regele Agag — și chiar a păstrat unele lucruri din prada de război (vezi capitolul 15: 7-9).
Samuel a fost mâhnit foarte tare la aflarea acestui lucru. El i-a spus lui Saul: „Domnul te trimisese zicând: ‘Du-te şi nimiceşte cu desăvârşire pe păcătoşii aceia, pe amaleciţi; războieşte-te cu ei până îi vei nimici.’ Pentru ce n-ai ascultat glasul Domnului? Pentru ce te-ai aruncat asupra prăzii şi ai făcut ce este rău înaintea Domnului?” (capitolul 15: 18-19).
În acest punct, Scriptura ne dă un cuvânt dureros și înspăimântător: „ Domnul a vorbit lui Samuel şi i-a zis: „Îmi pare rău că am pus pe Saul împărat, căci se abate de la Mine şi nu păzeşte cuvintele Mele”. Samuel s-a mâhnit şi toată noaptea a strigat către Domnul” (versetele 10-11).
Este viața ta cumva descrisă de aceste cuvinte? Ți-a spus Dumnezeu în termeni foarte clari să te ocupi de ceva, însă tu continui să te ții strâns de el? Chiar acum, Duhul Lui îți poate vorbi cu o voce blândă, curtenitoare: „Păcatul tău se află între noi, întrerupându-ne comuniunea. Nu te mai pot binecuvânta atâta vreme cât tu continui în păcat. Încrede-te în Duhul Meu să te ajute. Renunță la el acum, copilul Meu.”
Dumnezeu ne spune: „Vreau inima ta în întregime, toată dragostea ta — nu doar o ascultare cu jumătate de inimă!”

miercuri, ianuarie 04, 2017

FLIRTAREA CU PĂCATUL

Cei răi au fost mereu lipsiți de adevăr — disprețuindu-l, călcându-l în picioare, batjocorindu-l cu dispreț. Am văzut un exemplu în acest sens în ziarul New York Post, când un scriitor declara cu mare încredere: „Știința a înlocuit acum credința.”
O mare îngrijorare a lui Pavel a fost pentru cei care au cunoscut calea adevărului, mărturisind credința lor în Hristos, și totuși flirtau cu păcatul. „Căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu... Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lăsat în voia unor patimi scârboase”      (Romani 1: 25-26).
Alții, ținuți în robie de plăcerile lor desfrânate, s-au îndreptat spre învățători falși în încercarea de a găsi pace. Aceștia au sfârșit prin a accepta ”erezii nimicitoare....  mulţi îi vor urma în destrăbălările lor. Şi, din pricina lor, calea adevărului va fi vorbită de rău” (2 Petru 2:1-2).
Toate mesajele lui Pavel ce tratează tema apostaziei și a lui Antihrist erau îndreptate spre acest fel de creștini carnali. Nu erau îndreptate spre oamenii idolatri ai Romei, nici la păgânii din Grecia, sau triburile păgâne din locuri necunoscute. Nu, Pavel intenționa ca mesajele lui să fie citite în biserici, în fața credincioșilor!
 Vedeți, Pavel chema poporul lui Dumnezeu de pretutindeni să iubească adevărul — să îl caute, să îl studieze, să îl asculte. El a scris, în esență, „ Fie ca adevărul să vă fie călăuza voastră! Cereți Duhului Sfânt să vă dea ochi ca să îl vedeți, urechi să îl ascultați și o inimă să îl iubească. În caz contrar, te vei deschide față de înșelare și vei ajunge să crezi o minciună. Satan va fi în stare să te instruiască în cultul lui Antihrist!”
Biblia spune că în zilele chiar dinaintea revenirii lui Isus, Satan va încerca să înșele chiar și pe cei aleși, dacă ar fi posibil. Nu contează cât de mult timp creștinul a umblat cu Isus, el se va confrunta cu ispite pe care nu le-a avut niciodată în viața lui. Chiar și cel mai puternic credincios va fi ispitit să se îndoiască de credincioșia lui Dumnezeu și să nu aibă încredere în Cuvântul Lui Sfânt.
”Căci se vor scula hristoşi mincinoși şi proroci mincinoși, vor face semne mari şi minuni, până acolo încât să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi” (Matei 24:24)

marți, ianuarie 03, 2017

DUHUL FĂRĂDELEGII

„Căci taina fărădelegii a şi început să lucreze” (2 Tesaloniceni 2: 7).
Cuvântul grecesc pe care Pavel îl folosește pentru fărădelege în acest pasaj înseamnă literal sfidare a legii, nelegiuire. Așadar, taina este una a nelegiuirii — a acționa în afara legii, fără reținere.
Totuși, această nelegiuire nu este pur și simplu o rebeliune împotriva regulilor omenești. Nu este vorba despre revoltă împotriva autorităților civile, sau de a comite o crimă violentă. Aceste lucruri într-adevăr întărâtă mânia lui Dumnezeu, dar taina fărădelegii merge mult mai adânc. Este o respingere fățișă a adevărului care este în Hristos — o înlăturare a Sfântului Cuvânt al lui Dumnezeu și a poruncilor Lui.
Acest duh al fărădelegii este de nestăpânit în națiunea noastră de azi. Este însăși forța motrice din spatele legislației care caută să alunge pe Dumnezeu din societatea noastră; același duh pe care Satan l-a folosit pentru a o înșela pe Eva când i-a spus, în așa multe cuvinte: „Dumnezeu nu o să te pedepsească pentru neascultarea ta. Poți mânca din fruct și nu va trebui să plătești pentru aceasta!”
Satan folosește aceeași minciună în creștinătatea de azi; zi după zi, el convinge mulțimi mari de credincioși că pot păcătui fără a plăti vreo penalizare. Acesta este un plan demonic de a corupe evanghelia harului lui Hristos.
În mod tragic, mulți creștini căldicei cedează în fața acestui duh de fărădelege. Pavel spune că Antihristul se va ridica în poziție de putere pentru că oamenii vor fi orbiți și înșelați de propriul păcat (vezi 2 Tesaloniceni 2: 9-10).
 Satan va amăgi mase de oameni, întocmai ca pe Eva, convingându-i de o minciună subtilă dar puternică: „Dumnezeu nu pedepsește păcatul!”
Pavel spune că această înșelare va veni „pentru că n-au primit dragostea adevărului ca să fie mântuiți” (versetul 10). El apoi adaugă: „ Din această pricină, Dumnezeu le trimite o lucrare de rătăcire, ca să creadă o minciună” (versetul 11).
Apostolul spune: „Acei care refuză să asculte și să respecte Cuvântul lui Dumnezeu va cădea sub această puternică amăgire. Întâi vor închide ochii la păcatul lor, îl vor justifica. Dar nu mult după aceea vor căuta cu toată forța un mesaj de har confortabil. De fapt, ei vor inventa un har care este cu mult dincolo de ce a intenționat Dumnezeu. Harul Lui niciodată  nu va duce la permisiune, ci întotdeauna duce la pocăință!” 

luni, ianuarie 02, 2017

CIZME DE COWBOY - Gary Wilkerson

„Cine seamănă puţin, puţin va secera, iar cine seamănă mult, mult va secera” (2 Corinteni 9:6)
Un om fără ocupație, fără casă și confuz a fost condus către biroul meu când slujeam ca păstor asistent la Biserica Times Square din New York cu mulți ani în urmă.  Nu era el interesat să facă schimb de opinii până ce i-au căzut ochii pe cizmele mele de cowboy Texan, cele rafinate din piele originală.
„Nu știu de ce sunt aici, a reușit el să spună până la urmă. „ Voi predicatorii sunteți toți la fel, cheltuiți bani pe clădiri mari și mașini tari. Și ia te uită la cizmele astea!”
După ce a făcut ultima remarcă, a privit înspre papucii lui de pânză jerpeliți și rupți și își târâia picioarele un pic jenat.
„Îți plac cizmele acestea?”, am întrebat. Și înainte să îmi poată răspunde, mi-am scos cizmele și i le-am dat. Și, da, am mers acasă fără încălțăminte. Apoi am uitat de acest incident.
Cam șase luni mai târziu, un prieten pastor, Steve, a sunat din Greensboro, Carolina de Nord.
„Gary, nu o să îți vină a crede, dar e un tip în biroul meu care spune că i-ai dat o pereche de cizme de cowboy. A făcut autostopul prin toată țara și spune că de fiecare când se uită la cizmele acelea, se gândește la Isus.”
 Acel tânăr a rătăcit în biserica prietenului meu (evident condus de Duhul Sfânt) și a spus că vrea să cunoască mai mult despre Isus. Îți poți imagina bucuria pe care i-a adus-o prietenului meu pastor. Dar Steve a fost deschis cu el.
„ De șase luni Duhul Sfânt a fost în urmărirea ta. Ești gata să îți dai viața lui Hristos?
„De aceea sunt aici!” Și a fost născut din nou chiar atunci.
Vreau să te încurajez să cauți oportunități, chiar dacă simți că tu însuși treci prin foamete.
 Este căsnicia ta într-o perioadă de foamete? Caută oportunități să slujești, să iubești, să îți binecuvântezi partenerul de viață.
 Treci printr-o foamete în ce privește copiii? Este dezbinare și zbucium? Caută o ocazie pentru a iubi, a sluji, a pune ordine în casa ta conform căilor Domnului
Sunt probleme în finanțele tale? Caută o cale, în mijlocul foametei, pentru a fi o binecuvântare  pentru alții și vei vedea că stăvilarele cerurilor se vor deschide.
Dumnezeu toarnă binecuvântări abundente peste cei care dau — cu bucurie.